Kongsbergs O-historie!

...fra 1945 og frem til i dag

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Velkommen til historien om o-miljøet i Kongsberg!

Dette er Kongsberg sin historiske o-fortelling. Gruppa, som består av: Fritz Andreassen, Kjell Sørensen, Leiv Hope og Knut Ole Thoreplass har vært på skattejakt etter O-idrett-historie i noen år. Det er ikke bare Kongsberg O-lags historie fra oppstarten i 1984 du vil kunne lese om. O-idretten på Kongsberg begynte å blomstre opp i tiden rundt 2. verdenskrig.
Samling av stoff - Utklippsbøker:
Samlingen av stoff omkring O-sporten i Kongsberg startet i 60 åra av formannen i KIF Ragnar Beck. Han klipte ut og samlet stoff i store plastmapper - litt for store mapper kanskje, fordi de var lite hensiktsmessige i bruk og for lagring. Det innsamlete stoffet i mappene var imidlertid for godt til at det skulle ligge lagret nesten utilgjengelig, så vi ble enige om å gjøre det lettere tilgjengelig ved å legge det inn i mer brukervennlige A3 mapper.

Fritz satte i gang. Redigerte, klipte nye avisinnlegg og lagde nye mapper i mengder. Masse stoff kom frem, og i utgangen av 2008 hadde han laget over 1100 A3 sider.
Problemet med de fargelagte avissidene er at fargene falmer sterkt når de utsettes for lys. Dette er forsøkt løst ved at det ble kjøpt inn ganske lystette skap, samt at mappene er ganske lystette i seg selv i lukket form.


På nettet:
Stoffet var nå tilgjengelig på KOLs lager.
Men fortsatt for lite tilgjengelig. Fikk en imidlertid lagt det inn på internett kunne det gjøres tilgjengelig for alle, hjemme på PC'en. Dette virket så fristende at mulighetene ble undersøkt. Knut Ole Thoreplass visste alt om hvordan dette kunne gjøres, og var villigheten selv. Over 1100 sider ble så scannet hos Oce på FMC, og lagt inn på Internett. 
En stor jobb, men gratis for KOL med FMC som sponsor. Vi må jo også takke Laagendalsposten og de andre avisene.

Vi har prøvd å lage løsningen så brukervennlig som mulig, og er veldig interessert i tilbakemelding på hva som kan gjøres bedre.  I denne omgangen har vi prioritert å få lagt ut alle utklippsbøkene i elektronisk form. Hvert år skal har en egen avisutklipp-artikkel hvor dokumentet er vedlagt i bunn av artikkelen. Utklippene er delt opp i tiårs-perioder. Teksten i artikkelen beskriver de ulike sidene  utklippsboken for aktuelt år.

Det er veldig VIKTIG å få med seg at mye av innholdet er "gjemt" under VEDLEGGENE NEDERST I ARTIKKELEN. Samme innholdet befinner seg også under "LES MER.." - men da bildene presentert hver for seg som et fotoalbum.


Vi ønsker tilbakemelding fra dere brukere - slik kan sidene bli bedre!

All tekst som legges er søkbar - søkefunksjonen vises øverst på høyre side på startsiden. Vi vil muligens senere legge inn mer interaktivitet - hvis brukerne ønsker det. Feks mulighet til å legge inn kommentarer, forum og andre lignende funksjoner. Under ( I VEDLEGGENE)  er det eksempeler på årsbok for avisutklipp fra oppstarten i 1945 - og en litt om det første kjente o-løp på Kongsberg i 1931. Prøv deg frem ved å klikke på les mer i en utklippsbok - så vil du se bildene som et fotoalbum. Er det tekniske sp.mål eller forbedringsforslag til løsningen kan disse rettes til Knut Ole Thoreplass - tlf 99285797.

{gallery}avisutklipp/forside{/gallery}

Attachments:
FileBeskrivelseFile size
Download this file (1945-1600.pdf)1945Oppstart etter krigen - endelig et fritt land!2023 Kb
Download this file (O-lop-1931.pdf)1931Det første kjente o-løp arrangert på Kongsberg 33 Kb
Sist oppdatert tirsdag 30. august 2011 18:34